Zelf een schutting plaatsen
Steeds minder mensen hebben coniferen of andere planten als tuinafscheiding. Veel mensen gaan over op een schutting, dit vergt minder onderhout en ziet er mooi uit. Schuttingen zijn er in allerlei verschillende variaties, u kunt ze namelijk kant en klaar in een doe-het-zelf winkel aanschaffen, of u bouwt hem zelf op met planken. Nadat u de benodigdheden hebt aangeschaft, moet de tuinschutting nog geplaatst worden. In 8 stappen staat beschreven hoe u netjes en recht een schutting plaatst, in plaats van dat u uw tuinafscheiding laat plaatsen.
Gereedschap en materiaal
Voor het plaatsen van een tuinschutting, hebt u een aantal materalen en gereedschap nodig. U hebt een aantal materialen nodig zoals: schuttingpalen, schuttingschermen, schermsteunen, landmeter en roestvrijstalen schroeven van 4 cm. Deze materialen maken samen een schutting, dit zet u in elkaar met een boormachine, houtboor van 3 mm, grondboor, schroevendraaier en aan zaag. Om alles zo recht mogelijk te plaatsen zou u ook een draad en een waterpas kunnen gebruiken.
Gratis offertes vergelijken
Stap 1, De tuin opmeten
Voordat u iets gaat plaatsen, is het belangrijk om eerst te meten hoelang de tuinafscheiding moet worden. Met een landmeter meert u dit exact op en weet u hoeveel schuttingschermen en palen u moet halen. Door de lengte te delen door 180cm, weet u hoeveel schermen er nodig zijn en ook hoeveel schuttingpalen. Kies bij voorkeur hardhout, dit is beter bestendig tegen het weer.
Stap 2, Plaats bepaling
Bepaal de plaats van de eerste paal, vanuit deze plaats bepaalt u namelijk ook de plaats van de andere schuttingpalen. Door een touwtje te spannen, geeft u een rechte lijn aan waar de palen tegen worden geplaatst.
Stap 3, Gaten maken
Hebt u de plaatsen van de palen bepaald, dat kunnen de gaten voor de palen gegraven worden. Dit kunt u doen met een grondboor, of met een schep. Graaf gaten die ongeveer 30 cm diep zijn. Op deze manier bent u verzekerd van een schutting die tegen een (wind)stootje kan. Graaft u de gaten minder diep dan zal dit een negatieve werking hebben op de stabiliteit.
Stap 4, Palen plaatsen
Zet de palen in de gaten, de gaten gooit u weer dicht met aarde, of met snelbeton. Dicht u de gaten enkel met grond, dan kunnen de houten palen gaan rotten. Het snelbeton beschermt de houten palen tegen get rotten, daarentegen staan ze veel steviger in de grond. Het snelbeton droogt in 15 minuten, zorg er daarom wel voor dat ze waterpas staan. Dit kunt u uiteraard controleren met de waterpas.
Stap 5, Palen op gelijke hoogte
Zodra het snelbeton is opgedroogd, kijkt u wederom met een touwtje of de palen op gelijke hoogte staan. Dit doet u door het touwtje over de palen heen te spannen. Met de waterpas ziet u of het koord recht staat. Steekt er een paal bovenuit, zaag hier dan nog een stuk vanaf om alle houten palen op één hoogte te krijgen.
Stap 6, Steunen
Op de zijkant van de palen komen de schuttingsteunen. Deze komen op 30 cm en op 160 cm boven de grond te hangen. Boor aan de zijkant van de paal een gaatje van 3 mm in de paal. Vervolgens schroeft u de steunen aan de hardhouten paal vast.
Stap 7, Schermen monteren
Aan de steunen schroeft u de schuttingschermen vast. Zorg ervoor dat ook deze weer waterpas komen te staan. Dit geeft het mooiste resultaat. Het laatste scherm zou eventueel op maat gezaagd moeten worden.
Stap 8, Afwerken
Nu alles netjes staat, stampt u de grond rondom de schuttingen stevig aan. Wilt u het mooi afwerken, plaats dan zinken paalhoedjes. Deze staan niet alleen mooi, ze beschermen uw paal ook tegen het weer.
Timmerman inschakelen
Bent u zelf geen klussen, dan kan het lastig zijn om schuttingen van hardhout te plaatsen. Het is erg precies werk, vooral omdat u wilt dat de schermen recht komen te staan. Wilt u dit werk liever uit handen geven, dan is het inschakelen van een timmerman de juiste keuze om in uw tuin een schutting te laten plaatsen. Hij weet hoe hij schuttingen perfect recht en stevig moet plaatsen. Door geheel vrijblijvend en gratis een offerte aan te vragen, krijgt u een indicatie wat voor investering het is om een timmerman in te schakelen voor deze klus.