Dakkapel reinigen
Door de veranderende weersomstandigheden wordt een dakkapel op den duur smerig en is hij toe aan een reinigingsbeurt. Door het reinigen blijft uw dakopbouw mooier en gaat hij langer mee. Het is natuurlijk afhankelijk van uw woonomgeving en het materiaal waar uw dakkapel van gemaakt is, hoe vaak u het moet reinigen. Het is echter raadzaam om dit één of tweemaal in het jaar te doen. Dit is beter voor het uiterlijk en beter voor de levensduur van het materiaal. Voor u hebben wij een stappenplan gemaakt zodat u veilig uw dakkapel kunt reinigen.
Gratis offertes vergelijken
Veiligheid boven alles
Wanneer u op grote hoogte gaat werken is het belangrijk dat u rekening houdt met uw eigen veiligheid. Maak daarom gebruik van een stevige ladder, hoogwerker of een steiger. Ga niet uit het raam van de kapel werken, dit kan namelijk gevaarlijk zijn. Tevens kunt u vanuit daar niet de hele dakkapel schoonmaken. Blijf ook tijdens het schoonmaken gefocust en alert, u wilt namelijk voorkomen dat u een aantal meters naar beneden valt.
Stap 1: losliggend vuil
Zodra u uw steiger hebt gebouwd, uw hoogwerker paraat hebt gemaakt of uw lader hebt klaargezet, kunt u naar de juiste hoogte klimmen. Het eerste wat er moet gebeuren is het grove, losliggend vuil opruimen. Dit is het gemakkelijkste om op te ruimen. Gooi dit afval in een emmer die u later kunt legen in de gft container. Wanneer u dit hebt gedaan kan het schoonmaken beginnen.
Stap 2: met water afspoelen
Wanneer het grove vuil is verwijderd kan het daadwerkelijke schoonmaken beginnen. Met een emmer water en een spons o.i.d. kan het overige vuil worden weggepoetst. Gebruik hiervoor geen heet of koud water, maar maak het schoon met lauw water. Gebruik voor dit simpele klusje ook geen hogedrukreiniger, deze kan alleen maar schade aan uw dakkapel opleveren.
Stap 3: schoonmaken
Wanneer het grootste gedeelte van het vuil nu weggepoetst is, kunt u het met schoonmaakmiddel gaan reinigen. Gebruik een materiaalspecifieke reiniger voor het beste resultaat, hebt u dit niet of wilt u hier liever geen geld aan uit geven, dan volstaat afwasmiddel of een allesreiniger ook. De buitenzijde zal er na het schoonmaken weer als nieuw uit zien.
Stap 4: kozijnen reinigen
Nadat de buitenzijde van uw dakkapel is schoongemaakt, kunt u de kozijnen behandelen met een materiaalbestendige reiniger. Gebruik het juiste product voor het juiste materiaal. De kozijnen kunnen namelijk van kunststof, hout of aluminium zijn.
Stap 5: afspoelen
Nu u alles hebt afgesopt, kunt u het kapel afspoelen met water. Om het materiaal te beschermen tegen vuil, kunt u hier ook vuil afstotende shampoo voor gebruiken. Uw dakkapel zal ditmaal minder snel vuil vasthouden waardoor hij langer mooi blijft.
Prijzen
Niet voor iedereen is het meer mogelijk om hun eigen dakopbouw te reinigen, zij moeten hier een bedrijf voor inschakelen. De prijzen voor het reinigen zijn niet heel hoog, zo betaalt u voor een reinigingsbeurt rond de €50,-. Deze prijs is exclusief voorrijkosten en 21% BTW. Alles wordt dan voor u gereinigd en gecontroleerd wanneer zij op het dak zijn. Wanneer u wel in staat bent om uw dakkapel te reinigen, is dat mooi meegenomen en scheelt u dat geld. De dakdekker is echter een expert en zal eerder zien wanneer er iets aan de hand is.